Želite jeftiniju avionsku kartu? Izbrišite ‘kolačiće’

Želite jeftiniju avionsku kartu? Izbrišite ‘kolačiće’

Kada je najbolje rezervisati avionsku kartu? Što ranije ili, možda bolje, u poslednji minut? Uobičajena dilema putnika.

Sajt Skyscanner savetuje – sačekajte, ali ne predugo. Najbolje vreme za kupovinu jeftinih avionskih karata, prema ovom sajtu, je, u proseku, pet nedelja pre puta, ali to ipak zavisi i od destinacije.

Suprotno tome, turistički stručnjaci savetuju putnike da let ’bukiraju’ što je pre moguće. ’Generalno cene letova češće rastu, nego što padaju, kako se bliži dan leta. Što ranije uzmete kartu, to bolje.’ – savetuje Andy Washington, generalni direktor Expedia, ’Ukoliko tačno znate dan i destinaciju na koju putujete, najbezbednije je da kartu rezervišete odmah pošto se nađe na rasprodaji, a to je uglavnom 10-12 nedelja pre puta.’

Iako jedan drugi isključuje, oba saveta su primenljiva, evo i kako – čarter letovi najčešće pojeftinjuju što je dan puta bliži, u kom slučaju je najbolje pričekati sa rezervacijom karte, ali samo ako tačno znate kuda idete, dok je za redovne linije kartu najbolje kupiti, kako Washington savetuje, ranije.

Za redovne linije postoji još jedno pravilo , u januaru su karte najjeftinije, budući da većina aviokompanija tog meseca rasprodaje karte.

Sajt SmarterLifestyles nudi još par zanimljivih saveta. Najbolji dan za ’bukiranje’ karata, prema ovom sajtu, je utorak, obzirom da najveći broj aviokomanija ažurira svoje sisteme rezervacije u utorak u 20h po našem vremenu. Ljudi najčešće rezervišu karte za vikend, pa tako avio-kompanije prave izmene utorkom, kada ima najmanje rezervacija. Ukoliko letite utorkom ili sredom, karta će biti jeftinija, jer je tim danima najmanja gužva na aerodromu. Suprtno tome, petkom i subotom su letovi najskuplji.

I naposletku, vrlo bitno, obrišite ’kolačiće’ (cookies) iz pretraživača ukoliko ste posećivali sajtove avio-kompanija u poslednjih 30 dana. Otkriveno je da neke kompanije povećavaju cene karata čestim posetiocima.

Izvor: BIZLife